VincentHunink
HOME
VERTALINGEN | ALLE PUBLICATIES | INDEX | CONTACT


CONTACT


xx

(Nijmegen, 2017) Dutch pages | English pages |


Wie is Vincent Hunink?


Vincent Hunink (Nijmegen 1962) is classicus. Ik ben na mijn studie klassieken en een korte aanstelling als docent in het voortgezet onderwijs gepromoveerd op een dissertatie over de Romeinse dichter Lucanus (1992). Nu ben ik verbonden als universitair docent Klassiek Latijn en Vroegchristelijk Grieks en Latijn aan de Radboud Universiteit Nijmegen bij de opleiding Griekse en Latijnse talen en culturen, deel van het departement GKO (Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid).

Ook ben ik redactielid (geweest) van de tijdschriften Streven (1993-2013), Hermeneus (1994-2020), Kleio (2018-) en Numaga Jaarboek (2016-) en werkte ik als freelancer voor het Augustijns Instituut te Eindhoven/Utrecht (1997-2021), en maak ik deel uit van de redactie van GREX, de site van de internetcommunity Klassieken. Van begin 2013 tot voorjaar 2015 was ik lid van de commissie vertalingen van het Vlaams Fonds voor de Letteren (Antwerpen). Sinds 2020 ben ik (samen met prof. Paul van Geest) lid van de Raad van Advies van de Database Oud-Christelijke StudiŽn (DOCS).

Sinds 1990 ben ik actief als vertaler van teksten uit het Latijn en Grieks. Vanaf het begin worden die gepubliceerd door Athenaeum-Polak & Van Gennep, maar in toenemende mate ook bij andere uitgeverijen, zoals Uitgeverij PVoltaire en Damon.

Voor mijn vertaalwerk ontving ik in 2006 de Publieksprijs van Oikos, de landelijke onderzoeksschool voor klassieke studies, en in 2011 de prijs van het Nederlands Letterenfonds voor de vertaler als cultureel bemiddelaar (over de beide prijzen zie ook hier en hier). Begin 2021 kreeg ik de Facultaire Onderwijsprijs 2020 van de Faculteit Letteren van de Radboud Universiteit; het bericht daarover werd me overgebracht tijdens een interview voor een Letteren-podcast (ca. 30m.; te beluisteren hier). In april 2024 kreeg ik een 'lintje': een benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Op www.vincenthunink.nl staat een volledige lijst van mijn publicaties en een apart overzicht van vertalingen, inclusief gratis online teksten van de niet meer leverbare vertalingen, en citaten uit recensies. En waar mogelijk ook teksten van interviews, bijvoorbeeld over Tacitus' HistoriŽn en over De Regel van Benedictus.

Mijn belangrijkste interesses buiten het vakgebied zijn: Byzantijnse koormuziek, treinen & spoorwegen en Duitse bieren (Belgische bieren natuurlijk ook). Graag verwijs ik naar de site van de sympathieke bierliefhebbersvereniging PINT en naar mijn lievelingsbieren, het Noord-Duitse Jever (strakke pils), de Beierse Weizenbieren HB, KŲnig Ludwig en Weihenstephaner, en, vooruit, de weliswaar dure, maar ook eeuwig lekkere Belgische Orval. Verder hou ik van fietsen in Nederland (alleen met mooi weer) en zwemmen (graag elke dag).

En ik ben sinds 1985 graag in de weer met computers, zowel vakmatig als voor mijn plezier. Sinds begin 2010 ben ik privť bijna helemaal overgestapt op Apple (iOS, iPasdOS & MacOS), sinds begin 2014 ook op mijn werk. Uit liefhebberij hou ik ook een paar Android-telefoons aan de praat...

Tussen de bedrijven door ben ik geregeld op straat in de buurt waar ik woon, gewapend met opruimspullen van de DAR (de Nijmeegse reinigingsdienst). Heerlijk om buiten actief te zijn en iets met mijn handen te doen.x

In het Erasmusgebouw RU Nijmegen, juni 2014

Hier staan nog wat foto's.

 

 Erasmusgebouw met trein

Hierboven ziet u het gebouw waarin ik werk, het Erasmusgebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen: ik werk op de vijfde verdieping aan de Zuid-zijde (de smalle linkerkant op de foto). 

Op de voorgrond een trein vanuit Roermond naar Nijmegen. Het plaatje dateert van ongeveer 1997: het afgebeelde treintype (DE III) rijdt inmiddels niet meer in de normale dienst in Nederland helaas.

Hieronder ongeveer dezelfde plaats in het landschap anno 2010, maar dichterbij het spoor en met een nieuwe trein:

 Waar staat deze site?

 

 


Ik heb mijn website gehosted via www.domeinnaam.be (Combell). Met dit bedrijf heb ik al jaren prima ervaringen: ik kan het dus aanraden.

Deze site bestaat sinds januari 2002.
 


 

 Copyright statement(C) 2002-2024 Vincent Hunink.
Niets van deze website mag worden verveelvuldigd zonder de uitdrukkelijke, voorafgaande toestemming van Vincent Hunink, tenzij voor persoonlijk gebruik. Het gebruik van tekst- of fotomateriaal van deze website op andere websites is niet toegestaan. Er wordt naar gestreefd om uitsluitend oorspronkelijk tekst- en fotomateriaal te gebruiken. Wanneer dit niet mogelijk is, dan gebeurt het gebruik onder de strikte voorwaarde dat alle materiaal uitsluitend om informatieve, educatieve doeleinden wordt verspreid, onder beroep op het wettelijk gedefinieerd citeer- en persrecht voor de opname van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Vindt u evenwel dat bepaald auteursrechtelijk beschermd materiaal niet op deze website thuishoort, laat u dat dan alstublieft even weten.
Vincent Hunink kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van zijn diensten, hetzij technisch, hetzij inhoudelijk.

(C) 2002-2024 by Vincent Hunink.
No part of this page may be reproduced, stored or transmitted in any form or by any means without the written permission of the copyright owner, Vincent Hunink. Unless otherwise noted, all text and graphical files are under the protection of international copyright laws. All elements are copyright to their respective owners. They are transmitted for non-commercial, educational personal use only, and by using this service you agree to these terms. The author does not claim any copyright on material represented here except his own. He will not be held responsible for any damages that may occur from the use of this page.

Contact Vincent HuninkContact

 

Reacties zijn welkom: stuur me bijvoorbeeld een e-mail.

Voor nadere details over mijn e-mail en post-adres, klik hier.

 

 

 

 

  laatste veranderingen

 

 


 

 


HOME VH / vincenthunink.nl

(c) 2024 V. Hunink

copyright statement  / contact