VincentHunink.nl

Home > ONDERZOEK > VERTALINGEN | EDITIES | PUBL.LIJST | PROJECTEN ||| BRONNEN | INDEXRecensie van: Plato, Gedichten, epigrammen van en over Plato uit de Anthologia Graeca, vertaling Patrick Lateur, (Uitgeverij P.) Leuven 2006; ISBN 90-76895-84-8


Tekst gepubliceerd in: Streven 74,2007, 476


POËZIE VAN PLATO?

De Griekse filosoof Plato (ca. 429-347 v.Chr.) staat bekend als een verklaard tegenstander van de dichtkunst. Uit zijn beruchte blauwdruk voor ideale staat heeft hij de dichters zelfs letterlijk verbannen. Des te vreemder is het dat de literaire traditie aan Plato enkele bewaarde Griekse gedichten toeschrijft.

Het gaat om een geheel van zo'n 33 epigrammen uit een enorme verzameling Griekse gedichten uit de late Griekse oudheid. De meeste van de bewuste teksten zijn slechts twee of vier regels, met een enkele uitschieter naar acht. Bekende namen komen erin voor, zoals Agathon, Faidros en Xantippe. De thematiek is nogal onfilosofisch: homo-erotisch verlangen, beeldende kunst, natuur. Veel van de epigrammen zijn kunstmatig en geleerd maar er zitten een paar fraaie teksten bij, waaronder deze: 'Astèr, / je was de Morgenster / toen je straalde onder de levenden. Gestorven / straal je nu onder de doden. / Je bent de Avondster.' (AP 7,670; hier p.19).

Bij regels zoals deze is het verleidelijk te denken dat ze echt van Plato komen, al was het maar als jeugdzonde. Vertaler Patrick Lateur moet erkennen dat veel van de epigrammen uit later tijd stammen en aan de grote filosoof zijn toegeschreven, maar hij neemt toch een kern aan die 'authentiek' is (p.60). Waarschijnlijk is zelfs dat overdreven optimistisch. Geen van de teksten kan met zekerheid aan Plato zelf worden toegeschreven.

Dat is jammer, maar zeker niet onoverkomelijk. De verzameling is minstens als curiosum uit de literaire traditie de moeite waard. Lateur heeft de epigrammen vertaald in mooie vrije verzen en voorzien van de Griekse brontekst. Leuk voor iedereen die ooit een paar regels klassiek Grieks heeft gelezen. Als extra zijn nog tien epigrammen toegevoegd die over Plato gaan.


latest changes here: 30-07-2012 16:01
 


HOME VH / vincenthunink.nl

(c) 2014 V. Hunink

copyright statement  / contact